13 septembrie – ziua pompierilor români

Pompierii români sunt sărbătoriți începând din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane, în bătălia din Dealul Spirii de la București. Acest eveniment a reprezentat un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de luptă ale ostașilor armatei moderne.

Intrarea în București a trupelor de invazie a prilejuit unităților române prezente în

garnizoană – printre care și Compania de Pompieri – unul dintre cele mai înălțătoare momente ale Revoluției române de la 1848: încleștarea din Dealul Spirii, devenită simbol al luptei pentru libertate și independență națională a poporului român.

Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie, curajul și patriotismul pompierilor militari, acorda în anul 1860 participanților la eroicul act, pensii pe viață și prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.

În 1863, când oștirea română primea noile drapele, nu întâmplător domnitorul Alexandru Ioan Cuza alegea pentru această festivitate data de 13 septembrie.

La ceas aniversar, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Barbu Catargiu” al județului Ialomița le mulțumește cetățenilor, în numele întregii echipe, pentru încrederea acordată constant. De asemenea, îi asigură că pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Barbu Catargiu” al județului Ialomița sunt mobilizați permanent pentru a interveni în sprijinul semenilor și a gestiona operativ toate situațiile de urgență. ISU Ialomița transmite „La Mulţi Ani!” tuturor pompierilor militari şi civili din judeţ şi din ţară, pentru activitatea depusă şi rezultatele profesionale obţinute, alături de sincere urări de sănătate, fericire şi împliniri în plan personal și profesional.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )