103 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie complementare
România va primi, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 103 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie complementare.
Apelul competitiv de proiecte a fost lansat de Ministerul Educaţiei. Europarlamentarul Dan Motreanu (vicepreşedintele PNL) precizează că vor fi finanţate 412 de servicii complementare pentru copii, cu vârsta de până la 6 ani. „De acest program vor beneficia până la 20.000 de copii, proveniţi din grupuri vulnerabile. Valoarea maximă a grantului per proiect este de 250.000 de euro. Fondurile europene vor fi folosite pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de educaţie timpurie şi creşterea ratei de participare”, a spus Dan Motreanu, specificând că activităţile eligibile sunt susţinute printr-o serie de servicii. Anume servicii de educaţie, îngrijire, protecţie şi nutriţie a copiilor, de tip grădiniţă comunitară; servicii de tip: grup de joacă şi/sau ludotecă; servicii de informare şi consiliere a părinţilor, servicii de terapie logopedică şi servicii de asistenţă psihopedagogică. Prioritate vor avea proiectele care vizează comunităţile rurale defavorizate sau grupurile vulnerabile.
Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru amenajarea, igienizarea şi dotarea a minimum 2 săli pentru activităţi cu copiii, achiziţionarea de mobilier, echipamente şi materiale necesare; achiziţionarea materialelor didactice, a hranei, precum şi a transportului pentru copii, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni. „Solicitanţii eligibili vor aplica sub forma unui parteneriat stabilit la nivel local, din care trebuie să facă parte, în mod obligatoriu, o autoritate publică locală şi o unitate de învăţământ preuniversitar acreditată. Parteneriatul poate conţine şi alte instituţii publice sau private”, a mai adăugat vicepreşedintele PNL.
Marius BĂDRĂGAN