1. 352 de candidați ialomițeni s-au prezentat la proba scrisă la Limba și literatura română – Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022

Probele scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie 2022 a examenului național de bacalaureat au început luni, 20 iunie, cu Limba şi literatura română. Acestea au fost organizate, la nivelul județului Ialomița, în 10 centre. La prima probă scrisă a examenului maturității, s-au prezentat 1.352 de candidați, dintr-un total de 1.432. 380 dintre aceştia aparţin profilului umanist, iar 972 sunt de la profilul real. Există și candidați din promoțiile anterioare care susțin doar una sau două probe, celelalte fiind promovate și recunoscute în sesiunile precedente.
Pentru astăzi, 21 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie). Miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.
Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu cel mult două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către comisiile județene. Acest lucru se face în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc., precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe sau alte însemnări. În același timp, bineînțeles, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul. Nu li se permite, sub nicio formă, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu sau dacă au fost introduse de ei ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse sau transmise tot în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun sau transmit o declarație-tip. În cadrul ei, se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, atât prin creștere cât și prin descreștere. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să parcurgă, cumulat, mai multe etape sau condiții. Este vorba despre recunoașterea, echivalarea sau susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acesta trebuie să susțină toate probele scrise și să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea. Iar media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6, cel puțin. Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. La nivelul judeţului Ialomiţa, linia TELVERDE este 0800816243. Numărul poate fi apelat gratuit până pe 23 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )