Nr. 1016, Anul 18, din 25-Aprilie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
ExclusivVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
ADR Sud Muntenia la moment de bilant!
Zilele trecute, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia (ADR) a organizat o conferinta de presa pentru a prezenta stadiul implementarii Programului Operational Regional 2014 – 2020. Anul 2018 a reprezentat si aniversarea a 20 de ani de dezvoltare regionala in Sud Muntenia, cel mai semnificativ rezultat fiind implementarea a 1.668 de proiecte cu o valoare totala de aproximativ 1,5 miliarde de euro. In 2018, la nivel de regiune, au fost depuse peste 1.000 de proiecte, jumatate din acestea obtinand banii de finantare. In judetul Calarasi au fost depuse 99 aplicatii, cu o valoare totala solicitata de 826,76 milioane lei (31 contracte fiind deja semnate la finantare), iar in Ialomita – 73 de proiecte, cu o valoare de 637,18 milioane lei (23 contracte fiind semnate in vederea finantarii).

Evenimentul a avut loc, mai exact, joi, 13 decembrie 2018, la sediul institutiei, scopul acestuia constand in prezentarea bilantului activitatii derulate de ADR Sud Muntenia pe parcursul anului 2018, privind implementarea POR.
In deschiderea conferintei, Liviu Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia a realizat o prezentare a principalelor aspecte privind situatia implementarii POR din 2018, precum si planurile pe care forul incearca sa le duca la indeplinire in anul urmator. „Anul 2018 a avut in prim-plan, din punctul de vedere al desfasurarii activitatii, derularea Programului Operational Regional, in regiunea Sud Muntenia. Pana la aceasta data, la nivelul regiunii noastre au fost depuse 1.093 de proiecte (inclusiv aplicatiile depuse in cadrul SUERD), prin care se solicita fonduri FEDR si de la bugetul de stat in valoare de aproximativ 6,5 miliarde de lei. Dintre acestea, s-au semnat, pana in prezent, contractele de finantare pentru 435 de aplicatii, prin care beneficiarii vor obtine fonduri nerambursabile ce depasesc 1,46 de miliarde de lei. In comparatie cu alte judete, Calarasiul si-a gasit demult un loc undeva la mijlocul clasamentului. Primul contract semnat pe POR a fost din judetul Calarasi”, a precizat directorul Liviu Musat, specificand ca, pe primul loc in clasament se afla judetul Prahova, cu 288 proiecte depuse ( 99 contracte semnare la finantare). Pe locul doi se claseaza judetul Arges, cu 231 proiecte (134 contracte semnate), urmat de Dambovita – 212 proiecte (82 contracte semnate); Giurgiu – 114 proiecte (32 contracte semnate); Calarasi – 99 proiecte (31 contracte semnate); Ialomita – 73 proiecte (33 contracte semnate) si Teleorman – 71 proiecte (33 contracte semnate).
Un alt indicator al activitatii ADR, in cadrul Programului Operational Regional, a fost randamentul cu care institutia a evaluat proiectele, ca urmare a solicitarilor venite din partea Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR). Au fost evaluate, cu prioritate, proiectele aferente dezvoltarii infrastructurii de sanatate (Axa prioritara 8) si a imbunatatirii infrastructurii educationale (Axa prioritara 10) pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. „Intr-un fel sau altul, din cele 1.055 proiecte depuse, 788 au fost duse la capat, sub o anumita forma, fie transmis contractul, fie respins, ca nu pot fi toate contractate. Asta inseamna ca, per total regiune, 75% din proiectele depuse au primit un verdict in cadrul Agentiei. Speram ca in anul 2019 sa ne apropiem cat mai mult de 100 de procente in cadrul acestui indicator destul de important pentru noi. Catre sfarsitul de an am fost putin intarziati in grafic deoarece a aparut niste solicitari din partea Autoritatii de management pentru a evalua cu prioritate proiectele care urmeaza sa fie finantate din Axa de Sanatate si Axa de educatie si cadastru. Vorbim de proiecte ce au fost preluate in cadrul programului, incepute cu alte finantari. Au fost preluate aici tocmai pentru a contribui la cresterea gradului de absorbtie si la indeplinirea tintei pe POR in anul 2018, una destul de ambitioasa, de peste 800 milioane euro (sume rambursate cerute la dosare de la Comisia Europeana). Vom avea si scoli, gradinite, tot asa, preluate de la alte programe care au contractele de lucrari semnate si vor fi preluate in POR tocmai pentru a produce sume de rambursare. Sunt 57 de gradinite, urmeaza sa le evaluam pana la sfarsitul anului, sa facem verificarea documentelor de rambursare. De asemenea, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia a fost nominalizata si desemnata de AMPOR sa efectueze verificarea financiara a cererilor de finantare depuse in cadrul Axei prioritare 11 – Cadastru, apel cu alocare nationala. 16 din cele 700 Unitati Administrativ Teritoriale – UAT-uri – sunt din Calarasi. Vor fi cadastrate din judetul Calarasi, in baza acestui proiect. Fireste ca nu se va rezolva in totalitate problema cadastrului in tara. Undeva la 20% din localitati vor avea documentele de cadastrare realizate. Dar, cu siguranta, vom reveni cu aceasta intarziere, daca pot sa ii spun asa, cauzata de Autoritatea de Management”, a asigurat seful ADR Sud Muntenia.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.756Euro4.756
Dolarul SUA - 4.2421Dolarul SUA4.2421
Sondaj
Veți merge la vot, la referendumul ce va fi organizat de Klaus Iohannis?
Da
Nu
Nu stiu/Nu raspund
PSD CL
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv