Nr. 1022, Anul 18, din 14-Iunie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
„A venit acest domn ministru Petre Daea sa dea vina pe veterinari, nu stiu de ce nu-si ia roua in picioare, sa plece la el acasa”
• spune senatorul PMP Ialomita, Gabi Ionascu

Conform ultimelor actualizari ale Autoritatii Nationale Sanitar –Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), respectiv la data de 4 octombrie 2018, Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in 240 de localitati din 13 judete, cu un numar de 980 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 80 de cazuri la mistreti. In total au fost eliminati 343.662 de porci afectati de boala. Au fost stinse pana la aceasta data 5 focare in judetul Satu Mare si nu a mai fost inregistrat vreun focar acolo, din data de 31.08.2018.
In judetul Ialomita, s-au inregistrat 122 de focare in gospodariile populatiei si 3 cazuri la mistreti, iar in
Calarasi – 66 de focare (dintre care 1 focar la o exploatatie comerciala) si 10 cazuri la mistret.
La data de 1 mai 2018, inainte declansarii PPA, numarul total de porci era de aproximativ 4 milioane de capete, potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica.
In ce priveste despagubirile, pana la data de referinta, mentionata mai sus, au fost despagubiti 5.916 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 64.040.810 de lei. In judetul Ialomita au fost platite despagubiri pentru 2.299 de exploatatii, dintr-un total de 2.456 de exploatatii, in valoare de 6.147.000 de lei. In judetul Calarasi au fost platite despagubiri pentru 28 exploatatii, dintr-un total de 193 de exploatatii, in valoare de 164.220 de lei.
Asa cum era de asteptat, pesta porcina africana a aprins spiritele si pe scena politica, politicienii din tabara Opozitiei acuzand Guvernul ca nu a gestionat corespunzator criza.
Senatorul PMP de Ialomita, Gabi Ionascu a semnalat, la randul lui, de mai multe ori ca ministrul Agriculturii, Petre Daea a gestionat defectuos criza declansata de PPA si i-a cerut de doua ori in mod public sa isi dea demisia. „In Romania se cresc circa 4 milioane de porci si au fost sacrificati peste 20% din efectiv, foarte mult, atata timp cat Romania pana la pesta porcina producea circa 475.000 de tone de carne pentru consumul intern – o parte se mai si exporta – dar importam cam tot atata carne. Acum din alea aproape 500 mii de tone, 20% nu mai sunt. Dar mai e o parte a problemei. Sunt complexele de porci care se afla in zona de supraveghere ce nu pot scoate niciun porc de acolo. Am vazut un filmulet facut intr-un complex de porci, unde sunt omorati purcei abia nascuti in padocurile respective. Este o crima. Sunt crestin, sunt om, nu m-am putut uita la tot filmuletul acela. Este catastrofal si vine domnul Daea, acest inconstient caruia i-am cerut public de doua ori demisia, sa ne explice. Cica, domnule, medicii veterinari sunt de vina. Pai, medicul veterinar concesionar, caruia nu i s-au platit serviciile, plus ca i-a taiat finantarea din primavara pentru inspectiile din primavara, reprezinta autoritatea statului roman? E un profesionist, el nu are dreptul sa intre in gospodaria populatiei, a cetateanului, sa-i spuna ca trebuie sa-i ia porcul ca s-a imbolnavit. Nu are aceasta abilitate. Institutiile statului au aceasta putere, ANSVSA, care este indreptatita si profesional. Din 2015 trebuiau sa se ia masuri de preventie, dupa cum spune raportul final al Uniunii Europene pentru supravegherea PPA 2015-2016. Timpul scurs de la prelevarea probelor, pana la intoarcerea rezultatelor, este extrem de lung, moment in care evident ca virusul isi face de cap. Asemenea crime raman nesanctionate pe actualul Cod Penal, fiindca fapta a scos scoasa. Cum atragi responsabilitatea celor de la ANSVSA, de la DSV? Nu ma refer la domnul doctor Puia, care e un foarte bun specialist, din punctul meu de vedere. Sunt in ministere tot felul de lipitori de afise care ii dispun domnului doctor Puia ce trebuie sa faca. Ii dispun sa nu faca asa cum spune cartea, ci asa cum dicteaza ei, fiindca presedintele lor il tine in functie si altfel il demite”, a precizat la Fresh FM, in cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Gabi Ionascu.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Diana ARON )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.7199Euro4.7199
Dolarul SUA - 4.1541Dolarul SUA4.1541
Sondaj
Credeti ca motiunea de cenzura a opozitiei are sorti de izbinda?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv