Nr. 1026, Anul 18, din 12-Iulie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Exclusiv
Este evident ca programul guvernarii PSD functioneaza, Romania continuand sa creasca economic si in acest an
spune senatorul Roxana Paturca, presedintele executiv al PSD Calarasi

Produsul Intern Brut al Romaniei aferent trimestrului I din 2019 a fost mai mare cu 1,3% in termeni reali raportat la ultimul trimestru al anului trecut si cu 5%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, in comparatie cu perioada similara a anului 2018, potrivit datelor provizorii publicate saptamana aceasta de Institutul National de Statistica. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251.236 miliarde de lei preturi curente, in crestere a?? in termeni reali a?? cu 1,3% fata de trimestrul IV 2018 si cu 5% fata de trimestrul I 2018.
Potrivit Comisiei Europene, cresterea de 5,1% a economiei Romaniei din primul trimestru a avut ca principal motor cresterile salariale din ultima perioada, dar si cresterea sectorului de constructii, sub impulsul recentelor facilitati fiscale acordate acestui domeniu.
Cu privire la situatia salariala, castigul salarial mediu net a crescut in luna mai cu 14,7% fata de aceeasi luna a anului trecut ajungand la 3.101 lei, fata de 2.704 lei in luna mai 2018. Castigul salarial real, adica puterea de cumparare, a crescut cu 10,2%, fata de luna mai 2018. Spre exemplu, in domeniul constructiilor, castigul salarial mediu net a fost in luna mai 2019, cu 46,2% peste nivelul castigului salarial mediu net realizat in activitatea de constructii in luna mai 2018.
Masurile adoptate de Guvern au adus beneficii importante pentru sute de mii de angajati, avand un impact direct asupra cresterii economiei.
Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, dar si cu ajutorul recentelor masuri de stimulare fiscala.
Prin politici economice si fiscale curajoase, PSD a reusit sa creasca veniturile romanilor, simultan cu eliminarea ori diminuarea unor taxe si impozite, precum TVA, care a scazut de la 24% la 19%, ori impozitul pe venit, redus de la 16% la 10%. Prin urmare, cresterea economica a tarii s-a transferat firesc si in buzunarele romanilor.
Datele furnizate de Institutul National de Statistica reprezinta o confirmare a faptului ca economia Romaniei creste asa cum ne-am propus in Programul de guvernare. Sunt dovezi ale faptului ca masurile luate de Guvern sunt bine gandite si ca PSD isi respecta cuvantul dat romanilor. Obiectivul de crestere economica cu 5,5% anticipat pentru acest an este unul realist. Este evident ca programul guvernarii PSD functioneaza, Romania continuand sa creasca economic si in acest an, dupa cresterea consecutiva constanta din ultimii doi ani, a declarat senatorul Roxana Paturca, presedintele executiv al PSD Calarasi.
[citeste]
Romanii vor sa manance bio, dar foarte putini stiu de fapt ce inseamna
Trei sferturi dintre romani inteleg prin agricultura bio/ecologica produsele sanatoase, fara aditivi sau chimicale. Chiar mai multi dintre respondenti, 77,79%, spun ca ei cumpara produse bio/ecologice, fara a sti, de fapt, daca aceste sunt certificate ca atare, conform unui studiu online realizat de iVox in luna martie, la comanda World Vision Romania, in cadrul campaniei #GoodFoodForAll, Make Europe Sustainable for Alla?? derulat de Comisia Europeana pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare durabila din cadrul Agendei 2030.
Studiul a fost prezentat pe 19 iunie, in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia World Vision Romania, care a reunit o parte dintre actorii implicati in agricultura ecologica din tara noastra: Marie-Luce Ghib (consilier regional afaceri agricole - Ambasada Republicii Franceze in Romania), Alexandra Toderita ( director Centru Roman de Politici Europene), Liliana Ciobanu (director general Ecocert Romania), Silviu Diaconu (responsabil program Crestem Romania Bio Carrefour), Mihai Sorin, apicultor ecologic (Asociatia Apicola Scundu), Ion Coltan (fondator Origini), Liliana Chiriacescu (profesor Liceul Tehnologic Cezar Nicolau Branesti).
Avand in vedere confuzia exista la nivelul romanilor intre bio si natural, precum si lipsa de incredere a consumatorilor in produsele bio, este esentiala o informare si o educare a consumatorului in aceasta privinta.
Pentru ca acest sector sa poata sa-si atinga potentialul de dezvoltare, este nevoie de o colaborare a tuturor partilor implicate - producatori, procesatori, retail, organisme de certificare, ministere de resort - in vederea desenarii unei Strategii de tara cu privire la agricultura ecologica.
In prezent, Romania nu are o astfel de strategie nationala, iar dialogul pe acest subiect intre partile implicate nu exista.
Valoarea pietei de agricultura ecologica in Europa este de 37 miliarde de euro, din care prea putin ii revine Romaniei. Potentialul natural al Romaniei este insuficient valorificat, tara noastra avand in momentul de fata doar 2% din suprafata destinata agriculturii ecologice.
Rezultatele sondajului arata ca majoritatea respondentilor se refera mai degraba la mituri care fac deja istorie in domeniul alimentatiei decat la realitati dovedite stiintific.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.7216Euro4.7216
Dolarul SUA - 4.2706Dolarul SUA4.2706
Sondaj
Ce tip de transport urban preferi?
Taxi
Transport local
Masina proprie
Bicicleta
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv