Nr. 973, Anul 16, din 23-Martie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Mesaje pentru prieteni
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Exclusiv
„De data aceasta, ghidul va fi foarte transparent, vor fi clar transpusi pasii in tot ceea ce inseamna evaluare”
Senatorul PSD de Calarasi, Roxana Paturca sustine cu intensitate implementarea programului Start Up Nation 2018 in comunitatea pe care o reprezinta. Tocmai de aceea a si intermediat, pe parcursul lunii trecute, vizitele de lucru ale ministrilor Stefan Radu Oprea (ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat) si Eugen Teodorovici (ministrul Finantelor Publice) la Calarasi.
Motivul care a determinat-o in acest demers, in primul rand, este acela ca face parte din Comisia de Buget Finante in cadrul careia, pe ordinea de zi, o mare pondere din Ordonantele de Urgenta sunt analizate si discutate. Totodata, la nivel de Calarasi, programul Start Up Nation 2018 nu a inregistrat un rezultat favorabil in privinta accesarilor. De aceea, a convenit, impreuna cu ministrul Oprea si echipa lui, ca pe zona judetului Calarasi sa fie mesager, bineinteles, alaturi de consilierii ministrului. Asa incat, informatia sa ajunga in mod corect catre beneficiari.
De asemenea, Roxana Paturca isi doreste ca, prin tot ce inseamna constructia noului ghid 2018, sa existe o corectie prin care sa nu se mai intampine problemele de anul trecut. Tocmai de aceea a incercat sa colecteze majoritatea problemelor beneficiarilor din judet care se vor regasi ca si parte rezolvabila in noul ghid din 2018. Mai mult, a promovat si pe Facebook un material, la care a lucrat impreuna cu Roxana Minzatu si supervizat de ministrul Oprea, referitor la pasii ce trebuie urmati in accesarea unui start-up. In acesta informa, printre altele, ca finantarea nerambursabila se cere pe baza unui plan de afaceri si important este in aceasta etapa e sa-ti maximizezi punctajul. „Este un material pe care l-am lucrat alaturi de o doamna deputat din comisie pe fonduri europene si vizat de domnul ministru. Eu am incercat in acel material sa concentrez toata informatia, care este vasta, legata de start-up-uri pe site-ul IMM-urilor, efectiv in cei sase pasi pe care ar trebui sa-i parcurga un beneficiar ce vrea sa acceseze un program Start up. In cadrul proiectului, bineinteles ca, am incercat sa trasez nu doar informatia bruta, ci si link-urile pe care ar trebui sa le acceseze in orice moment pentru o informare cat mai corecta si maximizarea acestui punctaj. S-a pornit de la o idee de afaceri in care viitorul antreprenor, sa spunem asa, ce vrea sa acceseze un program Start-up, incepe informarea. Prin aceasta informare, el trebuie sa aiba deja o idee de afaceri. Cand a creionat ideea de afaceri, urmeaza pasii pentru a vedea daca se incadreaza cu bussines-ul pe care vrea sa-l acceseze in acest program Start Up, daca il ajuta, daca are cheltuieli eligibile sau nu. Planul de afaceri este tip, relativ simplu, iar modelul disponibil in format word. La finalul modelului planului de afaceri exista o grila de evaluare sau punctare care arata ce punctaj vei obtine. Important in aceasta etapa e sa-ti estimezi punctajul si sa-l maximizezi. Punctajul poate fi de cel mult 100 puncte, insa el poate fi maximizat”, a precizat Roxana Paturca, specificand ca, pentru un singur angajat exista un punctaj. Dar atunci cand se opteaza pentru doi sau trei angajati, punctajul creste. De asemenea, zona de IT si productie au un alt punctaj mult mai mare decat celelalte domenii de activitate.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
„Tanar Manager de Proiect in aria transfrontaliera”
Saptamana trecuta, la Calarasi, a avut loc o conferinta de lansare a unui proiect transfrontalier, in valoare de aproape 700.000 euro. Este vorba de proiectul „Young Project Manager in CBC area” (Tanar Manager de Proiect in aria transfrontaliera)- ROBG 146, finantat in cadrul programului INTERREG V-A Romania-Bulgaria. Acesta vizeaza sprijinirea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor in zona transfrontaliera romano-bulgara, prin consolidarea cunostintelor in domeniul Managementului de proiect si promovarea mobilitatii si educatiei profesionale.

Evenimentul s-a desfasurat joi, 15 martie, la Restaurantul Queen din Calarasi, cu participarea beneficiarilor de proiect: Andrei Stoian presedintele Asociatiei de Initiativa si Sprijin pentru Sud-Estul Romaniei, filiala Calarasi - AISSER Calarasi, managerul de proiect); Desislava Doncheva (reprezentanta Asociatiei Eurointegra din Sofia) si Maria Kondrova (reprezentanta Asociatiei Danube Alternative din Belene); Alina Uricec (trainer si formator in domeniul managementului de proiect); Catalin Prodan (administrator UniPixel Desing, dezvoltatorul Platformei Summerjobs).
In debutul intalnirii, Andrei Stoian a facut o scurta prezentare a AISSER Calarasi, dupa care a trecut la proiect. Acesta a informat ca proiectul a fost initiat si aprobat in 2015. Contractul de finantare, ce se va implementa pe parcursul a doi ani – august 2017-august 2019, are o valoare totala de 656.665 de euro. Cu sprijin financiar nerambursabil, vor fi realizate 15 sesiuni de instruire in aria eligibila a programului, in cadrul carora 375 de liceeni din Romania si Bulgaria vor dobandi cunostinte in domeniul Managementului de proiect. Vor fi organizate si doua sesiuni de practica in tarile riverane Dunarii, cu scopul de a dezvolta noile aptitudini insusite in urma participarii la cursurile din cadrul proiectului. Totodata, prin acest proiect, va fi creat primul portal web dedicat tinerilor liceeni pentru job-uri si internship-uri pe perioada vacantei de vara - www.eSummerJobs.eu.
Acest program este destinat ariei transfrontaliere, dezvoltarii zonelor de granita a statelor membre ale Uniunii Europene, in cazul de fata intre Romania si Bulgaria. „Practic se doreste o crestere e cooperarii si dezvoltarea in principal a acestor zone transfrontaliere. Vom investi in resursa umana, vom investi in tineri si incercam sa le crestem nivelul de calificare si mobilitate. Regiunea transfrontaliera este formata din sapte judete din sudul Romaniei, de la Calarasi pana la Mehedinti si opt districte din nordul Bulgariei, de la Dobrici pana la Vidin. Facand o mica cronologie a proiectului, de la initiere pana la semnarea contractului a durat doi ani, implementarea va dura doi ani si apoi urmeaza perioada de sustenabilitate de cinci ani. Deci vorbim de un proces de noua ani, unul destul de lung. Avem mai multe activitati. Noi vom merge peste tot si vom organiza aceste sesiuni de instruire. Vor avea loc 15 sesiuni de instruire: sapte in Romania si opt in Bulgaria. In Romania vor organiza noi toate instruirile, iar in Bulgaria, partenerii isi vor imparti intre ei districtele. La fiecare sesiune de instruire vor participa 25 elevi din fiecare judet. Avem bugetul necesar si tot ce trebuie, in esenta, copiii nu trebuie decat sa fie prezenti. Avem nevoie de un suport din partea directorilor sau profesorilor din licee fiindca aceste sesiuni dureaza cinci zile si vor afecta putin programa scolara. Vom incerca sa le organizam pe perioada vacantelor, Scoala altfel, in care nu sunt teste, evaluari, Bacalaureat sau teze”, a precizat managerul de proiect, specificand ca, in general, se va merge in capitalele de judet, unde sunt mai multe licee si grupul tinta este mai mare.
De exemplu, pentru Calarasi a fost stabilita deja data cursului. Acesta va avea loc in perioada 22-26 aprilie anul curent. In Constanta, cursul va fi organizat intre 22 si 26 mai, urmand ca din septembrie sau octombrie sa se stabileasca perioadele pentru vestul regiunii – Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti.
O masura importanta este si platforma „Esummerjobs” similara altor site-uri unde cei interesati isi pot gasi usor un loc de munca. Platforma este dedicata pe o anumita nisa si va veni la pachet cu o baza de date, cu firme atrase interesate sa primeasca liceeni, in principal, dar si tineri de orice fel, pentru a efectua sesiuni de practica sau stagiatura, mai ales pe durata verii. Ideea este ca interfata este foarte simpla, de genul Google, atunci cand deschizi site-ul, selectezi domeniul si cauti o cariera de succes. Este complet gratuit si mult mai usor de utilizat, atat pentru elevi, cat si pentru firme. Elevul se poate loga cu Facebook, isi poate face CV-ul in maxim 5 minute, ca are de completat doar trei sectiuni. Societatile la fel, trebuie doar sa furnizeze datele proprii, fiindca nu este vorba de un job platit, un job ful time, cu anumite responsabilitati. Si, nici cine aplica nu trebuie sa aiba neaparat experienta, ani de studii sau alte conditii. Se merge pe o componenta care nu a mai fost abordata pana acum. „Noi dorim prin aceasta platforma ca liceenii sa inceapa primul job inca de pe bancile scolii. Ultima activitate va fi organizata la finalul proiectului, in 2019. E vorba de doua sesiuni de practica, acestea reprezentand o evolutie e primelor sesiuni de instruire. Una va avea loc in Romania si alta in Bulgaria. Grupul tinta este format din 60 de participanti din ambele tari, cate 30 din fiecare. Acesti copii vor fi selectati din cei 375 care deja au participat la sesiunea de instruire. Vor fi grupuri mixte de romani si bulgari care vor participa la actiuni comune, vor invata sa creeze proiecte cu caracter transnational, cum sa coopereze, cum sa vorbeasca o limba straina. Asteptarile noastre sunt destul de optimiste. Si in Constanta si in Calarasi am vazut un interes destul de mare din partea liceenilor, chiar mai mare decat avem noi prins in proiect - 25 elevi per judet. Din pacate, trebuie sa selectam din acest grup tinta. Avem o echipa foarte tanara si un trainer cu o experienta foarte mare. Speram ca dupa toate activitatile sa se inteleaga acest concept de project management deoarece sesiunile de instruire sunt adaptate pentru tineri. Nu sunt cele conventionale dedicate adultilor, care au alte studii, alta experienta. Apoi, platforma Esummerjobs va permite tinerilor sa aiba primul contact cu angajator, sa invete ce inseamna un program, sa faca o activitate, sa aiba un sef. Speram sa se acomodeze cu ideea de job inainte de a intra cu adevarat pe piata fortei de munca. Multi tineri ar dori sa aiba un job de vara, numai ca nu exista o corelatie intre firme si elevi. In anumite domenii trebuie sa incepi de tanar sa lucrezi, cum ar fi in managementul de proiecte. Trebuie sa inveti niste concepte, sa inveti niste metode de a lucra si firmelor le-ar prinde foarte bine o interactivitate cu elevii care, atunci cand termina facultatea, ar putea sa-si continue profesia in acest domeniu”, a mai adaugat managerul de proiect.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6651Euro4.6651
Dolarul SUA - 3.7841Dolarul SUA3.7841
Sondaj
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri locale, cu ce partid ați vota?
PSD
PNL
UNPR
ALDE
PMP
Nu merg la vot
AISSER
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker