Nr. 1026, Anul 18, din 12-Iulie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Social
Primul model de functionare a Structurilor Comunitare Consultative, in dezbatere interministeriala
Reprezentantii World Vision Romania, impreuna cu experti juridici si de politici publice au finalizat metodologia de functionare a Structurilor Comunitare Consultative(SCC). Metodologia a fost scrisa in urma numeroaselor consultari avute cu expertii la nivel local si membrii comunitatilor din Cluj, Ialomita, Vaslui, Dolj si Gorj, luand in considerare realitatile locale din Romania.
De altfel, pe 26 iunie 2019, a avut loc o dezbatere interministeriala cu privire la metodologie, la care au participat reprezentantii World Vision Romania, expertii juridici si de politici publice, reprezentanti ai Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), Asociatiei Comunelor din Romania.
Principiile care stau la baza metodologiei privind constituirea si functionarea SCC - urilor sunt accesul deschis la consultare pentru toate partile interesate, schimbul continuu de informatii, monitorizarea si preventia riscurilor sociale din comunitate, interoperabilitatea. In plus, una dintre cele mai importante functii ale SCC-urilor este sprijinirea administratiei publice locale in furnizarea serviciilor sociale integrate. a??Pentru ca acest document sa reprezinte un real sprijin pentru activarea SCC-urilor, ne dorim sa fie supus unei consultari ample, in aceasta perioada el fiind dezbatut si de catre comunitatile din proiect, urmand sa fie organizate si intalniri judetenea??, a declarat, in cadrul intalnirii, Alina Mazilu, manager de proiect.
Reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a?? institutie partenera in acest proiect, au precizat, in cadrul intalnirii, faptul ca Autoritatea considera reglementarea SCC-urilor si sprijinirea acestora o necesitate, mai ales pentru rolul pe care il poate avea in imbunatatirea vietii copilului.

Ce sunt structurile comunitare consultative?

Structurile Comunitare Consultative sunt grupuri formate din liderii unei comunitati, fie ei lideri formali sau informali, cum ar fi asistentul social, director de scoala, preotul, politistul de proximitate, medicul de familie, reprezentanti ai mediului de afaceri din comunitate. Aceste grupuri se reunesc constant si au ca rol identificarea nevoilor comunitatii si solutionarea problemele sociale ce privesc in special copiii, dar si alte tipuri de probleme din comunitate.
Acest grup de lideri ai comunitatii face o analiza a tuturor problemelor comunitatii si nevoilor cetatenilor. O buna functionare a acestor grupuri ar duce, cu siguranta, la identificarea si aplicarea unor solutii care ar creste nivelul de bunastare a comunitatii.
Ideea nu este nici pe departe una noua in Romania. Desi termenul acesta nu este foarte cunoscut la nivel national, aceste structuri exista in practica in multe comunitati, dar sunt si definite in legislatia nationala inca din anul 2004. Reglementarea lor este, insa, neclara si incompleta, acesta fiind si motivul pentru care nu functioneaza intr-un mod optim si de multe ori esueaza in a-si atinge scopul pentru care au fost create.

Fundatia World Vision continua seria de actiuni pentru imbunatatirea cadrului legal cu privire la structurile comunitare consultative, astfel incat acestea sa devina un suport pentru coordonarea si integrarea serviciilor sociale cu serviciile publice specializate in beneficiul persoanelor vulnerabile.
Fundatia World Vision Romania implementeaza proiectul ,,Consolidarea capacitatii ONG-urilor si a autoritatilor publice de a elabora si transmite propuneri alternative la politicile publice din domeniul asistentei sociale in vederea reglementarii normelor de functionare si definirii regimului juridic al Structurilor Comunitare Consultativea??, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, componenta a??Cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali de a formula politici publice alternativea??.
[citeste]
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.7216Euro4.7216
Dolarul SUA - 4.2706Dolarul SUA4.2706
Sondaj
Ce tip de transport urban preferi?
Taxi
Transport local
Masina proprie
Bicicleta
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv