Nr. 1022, Anul 18, din 14-Iunie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Eveniment
Prima arma de lupta impotriva abandonului scolar este acum online, pentru profesori si scoli
Asa cum stim cu totii, abandonul scolar, definit ca parasire a sistemului scolar in mod voluntar, din motive non medicale, inainte de finalizarea ciclului obligatoriu de invatamint, reprezinta o problema acuta in Romania, rata abandonului scolar fiind de 18,1%, mult peste media UE (10,6%). Impactul acestui fenomen se traduce in primul rind in perpetuarea ciclului vicios al saraciei: fara educatie, o familie nu poate spera la bunastare materiala, ceea ce se reflecta direct asupra sanselor copiilor de a reusi in viata.
Proiectul RESCUE, o initiativa transnationala de combatere a abandonului scolar din Romania si alte state europene, coordonata de Fundatia World Vision Romania, a anuntat publicarea primelor rezultate concrete: un instrument prin care profesorii de scoala pot identifica din vreme semnalele ce indica riscul ca elevii sa paraseasca scoala.
In premiera, un proiect international destinat combaterii abandonului scolar le ofera profesorilor din Romania instrumente concrete pentru a lupta cu acest flagel. Profesorilor li se ofera sprijin prin implicarea scolilor si a comunitatilor locale. Anume un chestionar online pentru uzul profesorilor sau al directorilor de scoli, care evalueaza riscul ca un anumit elev sa paraseasca scoala. Acest instrument a fost dezvoltat in urma cercetarilor derulate in cadrul proiectului, la care au participat cadre universitare de la Universitatea din Bergamo (Italia), organizatii nonguvernamentale din Bulgaria si Italia, precum si o companie privata din sectorul tehnologiei din Malta.
Chestionarul poate fi accesat la urmatoarea adresa: http://projectrescue.eu/ro/questionnaire/.
Cauzele abandonului scolar sunt multiple si adesea strins corelate: saracia, destramarea familiei (inclusiv prin emigratia adultilor din familie in cautarea unui loc de munca), lipsa posibilitatilor de transport catre scoala si inapoi, rezultatele scolare slabe, determinate la rindul lor de cauze precum lipsa posibilitatilor materiale, uneori inclusiv a hranei, lipsa unui mediu adecvat invatarii acasa, discriminarea (mai ales pe criterii etnice), factori culturali, precum casatoria la virste fragede in cazul fetelor de etnie roma sau pur si simplu dezinteresul familiei fata de scoala.

(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.7199Euro4.7199
Dolarul SUA - 4.1541Dolarul SUA4.1541
Sondaj
Credeti ca motiunea de cenzura a opozitiei are sorti de izbinda?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv