Nr. 1016, Anul 18, din 25-Aprilie-2019
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EvenimentVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Majoritatea PSD – ALDE a decis impotriva vointei cetatenilor: Cazanesti ramane oras
Nu demult, majoritatea PSD si ALDE din Senatul Romaniei a pecetluit soarta locuitorilor din Cazanesti, netinand cont de dorinta acestora, exprimata prin referendum, ca orasul sa treaca la statutul de comuna. Legea organica, initiata de deputatul liberal Gheorghe Tinel, privind trecerea la statutul de comuna a fost respinsa in plenul Senatului Romaniei. Mai exact, pentru adoptarea proiectului de lege au votat 25 senatori ai Opozitiei, iar 55 de senatori, impotriva.
Astfel a informat senatorul PMP Ialomita, Gabi Ionascu, cu prilejul unei conferinte de presa, mentionand ca este al treilea proiect de lege pe tema aceasta introdus in circuitul parlamentar. Implicarea senatorului in cadrul acestui proiect a avut la baza doua elemente. Anume o audienta acordata inginerului Anatol Ghilea, unul dintre initiatorii referendumului de trecere de la rangul de oras, la rangul de comuna, dar si fundamentele Legii 134/2004 prin care s-a trecut de la rangul de comuna la cel de oras.
In documentele care au stat la baza Legii 134/2004, din punctul de vedere a fundamentarii, s-au dovedit a fi inscrise, ca motivatii in cadrul legii, informatii false. Iar persoanele respective, evident ca, nu pot fi absolvite de raspunderea fata de legea penala.
De fapt, la vremea respectiva, cand Cazanesti a trecut la rangul de oras, situatia reala era alta. Legea care sta la baza promovarii unui astfel de reglementari este legea 351/2001. Pentru a fi declarata o comuna ca oras, legea 351 prevedea ca trebuie sa fie minimum 5.000 de locuitori, ori conform recensamantului din 2002, Cazanesti avea doar 3.641 locuitori. Populatia a continuat sa scada si in urma recensamantului din 2011 a rezultat 3.507 locuitori. Apoi, 75% din populatie trebuia sa fie ocupata in activitati non agricole si nicidecum nu este asa. Un alt criteriu era dotarea locuintelor cu instalatii de alimentare cu apa. In prezent, 70% din locuinte sunt racordate la apa. Un raport al primarului din 16.10.2012 arata ca numai 46,2% din locuinte sunt racordate la sistemul de alimentare cu apa si 46,2 % au veceuri in casa. Ori legea spunea ca cel putin 55% din locuinte trebuie sa aiba grupurile sanitare in interior. Apoi, numarul de paturi in spitale la mia de locuitori – legea prevede ca trebuia sa existe cel putin 7 paturi. Ori nu se stie ca orasul Cazanesti sa indeplineasca o asemenea conditie. Numarul de medici care revin la mia de locuitori trebuie sa fie de 1,8 si raportul primarului din 2012 arata ca este un singur medic de familie. La unitatile de invatamant, din fericire, criteriul este acoperit. La capitolul dotari cultural – sportive (sali de spectacole, biblioteci publice, etc.) Cazanesti are doar un camin cultural, o biblioteca si un teren de fotbal. Legea 351/2001 prevedea ca localitatea trebuia sa aiba 50 de locuri in hoteluri pentru a trece la statutul de oras.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Marius BADRAGAN )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.756Euro4.756
Dolarul SUA - 4.2421Dolarul SUA4.2421
Sondaj
Veți merge la vot, la referendumul ce va fi organizat de Klaus Iohannis?
Da
Nu
Nu stiu/Nu raspund
PSD CL
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv