Nr. 1003, Anul 16, din 7-Decembrie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
PoliticaVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Andrei Pop: „In ciuda propunerii de limitare a dreptului la munca in UE, ministrul Teodorovici nu este un antieuropean”
Propunerea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, de a limita dreptul la munca al cetațenilor europeni a starnit numeroase reacții publice. Astfel, acesta a fost catalogat ca fiind antieuropean. Deputatul PSD, Andrei Pop, Secretar al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Banci, deși a respins aceasta eticheta pusa ministrului, a criticat propunerea. De asemenea, a propus cateva soluții pentru problema deficitului de munca cauzat de migrația economica.

„Declarația ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care propune limitarea dreptului la munca al cetațenilor europeni printr-un permis de 5 ani, este nefericita și nu face decat sa alimenteze imaginea antieuropeana a Romaniei. In ciuda acestei declarații, ministrul Teodorovici nu este un antieuropean, așa cum a fost in mod greșit etichetat, ba din contra.
Consider ca soluții de viitor, in condițiile unui real deficit al forței de munca și al nivelului salarial mai atractiv in Vest, nu sunt constrangerea și nici importul de resurse umane, ci o politica a subvențiilor pentru automatizarea proceselor, pentru a eficientiza randamentul companiilor, astfel incat angajatorul sa poata dispune de posibilitatea unor salarii mult mai atractive, dar si de un personal mai redus care se poate reloca in alte zone acolo unde este necesar.
Incurajez creșterile salariale și ale nivelului de trai, care in mod clar in Romania sunt departe de media UE, dar trebuie sa avem in vedere profilul competitiv. Fara un boost major in domeniul investițional public, proportional cu politica de creșteri salariale, va fi greu de menținut un echilibru”, a declarat Andrei Pop.

De asemenea, deputatul PSD a avertizat ca astfel de propuneri risca sa fie privite ca profund antieuropene și pot afecta imaginea țarii.

”Insa, acest tip de declarații, care contravin principiilor fondatoare ale UE, sunt un mare risc de țara, intrucat percepția fața de Romania ca țara care iși dorește sa se plaseze in afara jocului european s-a accentuat, promovata intens de cercuri antiromanești din Parlamentul European.
Oricum, daca avem in vedere principiile fondatoare ale Uniunii Europene, libera circulație a lucratorilor, ca principiu inscris in art. 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, o astfel de propunere este puțin probabila.
Cetațenii Uniunii trebuie sa continue sa-și poata cauta un loc de munca intr-una dintre țarile UE, sa lucreze acolo fara permis de munca, sa locuiasca acolo, sa ramana daca iși doresc, sa beneficieze de același tratament ca și cetațenii țarii respective”, a subliniat deputatul.
( )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6571Euro4.6571
Dolarul SUA - 4.0846Dolarul SUA4.0846
Sondaj
Cine ar trebui sa mareasca salariile?
Politicienii
Piata
Imi este indiferent
Blocat in FM
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker