Nr. 1003, Anul 16, din 7-Decembrie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EvenimentVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Luna dramaturgiei romanesti, la Calarasi!
In luna octombrie, sub sloganul „Sarbatoreste romaneste”, Centrul Judetean de Cultura si Creatie (CJCC) Calarasi alaturi de Teatrul Dramaturgilor Romani desfasoara proiectul „LUNA DRAMATURGIEI ROMANESTI”, cu sustinerea Consiliului Judetean Calarasi. Cu acest prilej, sefii celor doua institutii implicate ( Horia Garbea - managerul Teatrului Dramaturgilor Romani si Mihaela Petrovici – managerul CJCC Calarasi) au organizat si o conferinta de presa, cu scopul de a mediatiza actiunile prinse in proiect.

Conferinta de presa a avut loc chiar in ziua in care a debutat proiectul (9 octombrie 2018), cu piesa de teatru „Autorul e in sala”, de Ion Baiesu in regia lui Dan Tudor.
In interventia sa, Mihaela Petrovici a subliniat ca Luna Dramaturgiei Romanesti are loc in cadrul marelui proiect „Toamna Culturala”, gratie caruia publicul calarasean va putea viziona foarte multe piese de teatru, acesta fiind, de altfel, doritor de astfel de evenimente culturale.
Astfel, pe 17 octombrie va fi jucata piesa de teatru „Calatoarea si Shakespeare”, de Lucia Verona, in regia Ruxandrei Balasu ( distributie – Monica Davidescu sau Ruxandra Balasu, Marius Bodochi, Pavel Barsan, Dana Voicu, Gabriel Costan, Alexandru Fainisi, Claudia Dionise, Alexandra Gabriela Ni?a si Alexandru Mandu). Piesa reda povestea unei femei a zilelor noastre care traieste un moment unic: intalnirea cu cel mai mare dramaturg al lumii, aparut ca prin magie pe o scena contemporana.
Pe data de 23 octombrie 2018 va avea loc piesa de teatru „Infractorii”, de Ana Maria Bamberger, in regia lui Dan Tudor, cu actorii Ada Navrot si Dan Tudor. „Infractorii” este o comedie care face haz de necaz. Ce-ai face daca un incendiu a distrus tot ce aveai, asigurarea nu plateste, banca refuza sa-ti acorde credit si sotia te anunta ca familia se va mari curand? Si – daca asta face din tine un… „infractor”?
Marti, 30 octombrie 2018 va fi sustinuta piesa de teatru „Dona Juana”, de Anca Visdei, in regia lui Radu Gheorghe, avandu-i in distributie pe actorii: Catalina Musta?a, Angela Ioan, Radu Gheorghe, Dan Profir, Daniel Visan, Alexandru Nagy si Razvan Popa. Piesa Dona Juana este inca o incercare de a responsabiliza ambele sexe, masculin si feminin, in demersul lor comun, liber consimtit, de a se darui unul altuia din toata inima si din toate punctele de vedere.
„In cadrul marelui proiect «Toamna Culturala» am inclus un proiect drag sufletului colegului meu – Stefan Nitu, drag domnului director al Teatrului Dramaturgilor Romani. Anume Luna Dramaturgiei Romanesti. Vom avea ocazia sa ne intalnim cu actori cunoscuti ai scenei romanesti. Toate spectacolele de teatru vor avea loc in sala «Barbu Stirbei», incepand cu ora 18.00. Imi face o deosebita placere sa-l prezint pe cel care este inima teatrului dramaturgilor romanesti: Horia Garbea - prozator, publicist, dramaturg, poet – un vechi prieten al Calarasiului”, a precizat Mihaela Petrovici, dandu-i cuvantul partenerului de proiect.

„Publicul calarasean, asa cum il stiu eu, este foarte avid de cultura”

Managerul Horia Garbea si-a manifestat onoarea de a fi alaturi de publicul calarasean. Asta, mai cu seama ca are amintiri si trairi extrem de intense legate de spatiul cultural calarasean, unde era un obisnuit al locurilor in urma cu aproximativ 18-20 de ani. Atunci, ca dramaturg, poet si tanar publicist cultural, iar azi a revenit ca director de teatru. „Nu as fi crezut ca se va intampla lucrul acesta, dar ma bucur. Eu unul ma revendic de la dramaturgie. Desi scriu poezie, desi sunt presedintele Filialei Bucuresti Poezie a Uniunii Scriitorilor din Romania si membru in Comitetul director, in aceasta calitate, totusi ma consider in primul rand dramaturg si traducator al lui Shakespeare si a altor dramaturgi din literatura universala. In aceasta calitate ma ocup in prezent de destinele Teatrului Dramaturgilor Romani.
Ma bucur foarte mult ca Teatrul Dramaturgilor Romani iese din micile noastre sali «Iosif Naghiu» si «Ion Baiesu», de la sediul Teatrului Dramaturgilor Romani din Bucuresti. Chiar glumeam cu doamna directoare ca in sala «Ion Baiesu» sunt mai multe proiectoare decat spectatori. Sunt vreo 70 de proiectoare si 65 de locuri. La Calarasi, situatia e un pic inversa, dar imi doresc ca, in scurt timp, raportul spectatori – proiectoare sa se schimbe. Deci, teatrul este foarte bine utilat, dar are un oarecare deficit de public. Acuma, chiar daca salile noastre ar fi mari si incapatoare, spectatorii calaraseni sau din alte orase, totusi apropiate in spatiu, ajung greu. De aceea este dorinta si intr-un fel obligatia noastra de a ne duce catre publicul care in mod sigur doreste teatru. Si, publicul calarasean, asa cum il stiu eu, este foarte avid de cultura”, a punctat Horia Garbea, specificand ca, in Calarasi sunt poeti importanti, au fost prozatori importanti care, chiar daca au plecat, au lasat aici urmele lor de nesters. „La Calarasi, teatrul a fost intotdeauna bine primit. Am venit cu acele piese care se pot lesne deplasa, dar nu am mers pe minima rezistenta, ci am adus actori dintre cei mai cunoscuti si indragiti. Deci, ne-am deplasat cu toate fortele, cu arme si bagaje pentru a da seama, in primul rand, de faptul ca avem o importanta dramaturgie. Trebuie sa recunoastem ca dramaturgia romaneasca, pe cat este de excelenta, nu este suficient pusa in valoare, nu este suficient cunoscuta. Teatrul Dramaturgilor Romani e un laborator, scoate premiere noi. De exemplu, un cap de afis de al nostru – sper sa vi-l prezentam cu alta ocazie – este «Despre tandrete», o piesa inedita de Matei Visniec, pusa in scena de reputatul regizor Felix Alexa. In curand vom avea o premiera, o piesa care a castigat cursul de dramaturgie. Speram sa venim si cu ea la Calarasi. Piesa se numeste «Margo», cu genericul Marii Uniri, in regia lui Alexandru Maftei. As dori foarte mult sa fie un flux continuu intre Bucuresti si Calarasi, astfel incat atunci cand actorii in timpul lor extrem de limitat (Marius Bodochi joaca in 22 de spectacole sau Gavril Patcu are 20 spectacole, uneori si 3 pe zi) isi fac timp, macar sa vina aici, sa bucure o comunitate si sa fie la randul lor pretuiti asa cum se cuvine. Speram ca dramaturgia romaneasca sa se bucure de pretuire si de aplauzele furtunoase pe care le merita”, a mai adaugat managerul Teatrului Dramaturgilor Romani.
( Diana ARON )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.654Euro4.654
Dolarul SUA - 4.1197Dolarul SUA4.1197
Sondaj
Cine ar trebui sa mareasca salariile?
Politicienii
Piata
Imi este indiferent
Blocat in FM
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker