Nr. 989, Anul 16, din 13-Iulie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EvenimentVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Festivalul si Concursul National „Ionel Perlea” – editia XXVII
Nu demult, ialomitenii sensibili la muzica de calitate au avut prilejul sa participe la cea de-a XXVII-a editie a Festivalului si Concursului National „Ionel Perlea”. Manifestarea a fost organizata de Consiliul Judetean Ialomita, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” si Fundatia Culturala „Ionel Perlea”. Ca in fiecare an si editia aceasta a avut onoarea sa il aiba ca presedinte pe renumitul compozitor si dirijor Sabin Pautza. De altfel, maestrul a participat si la o conferinta de presa, inaintea evenimentului, ocazie cu care si-a exprimat parerea vizavi de festival, de concurenti, dar si de calitatea muzicii actuale.

Conferinta de presa a avut loc chiar cu o zi inaintea deschiderii oficiale a Festivalului la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, la aceasta participand Clementina Tudor (directorul institutiei) si dirijorul Sabin Pautza.
In debutul conferintei, Clementina Tudor a informat ca la aceasta editie, pe langa sectiunea de dirijat si sectiunea de interpretare lied, a convenit cu maestrul Sabin Pautza, presedintele festivalului si concursului, ca pe langa liedurile obligatorii, concurentii sa aiba posibilitatea sa interpreteze si alt gen liric, tocmai pentru a diversifica repertoriul de concurs si a atrage mai mult publicul.
Ca si anul trecut, provocarea organizatorilor a fost sa aduca un public cat mai numeros la Festivalul si Concursul „Ionel Perlea”, lucru pe care, in mare parte, l-au reusit.
La concurs s-au inscris initial 21 de concurenti: 17 la lied si 4 la dirijat. Ulterior, doi concurenti de la lied de la Iasi s-au retras pentru ca nu au citit cu atentie regulamentul si au ales in repertoriu compozitori straini. Pentru ca Romania se afla in an centenar, organizatorii au prevazut in regulament ca repertoriul sa fie compus numai din compozitori romani.
Spre deosebire de anul trecut, la sectiunea de dirijat, numarul de concurenti a fost dublu. „Chiar daca numarul de patru concurenti nu pare asa de mare, este un succes. Anul trecut, la Festivalul International «George Enescu» din Romania au fost doar cinci concurenti. Apoi, o clasa de studenti de la dirijat are doi - trei cursanti, deci nu sunt asa de multi cum poate si-ar imagina cineva din afara, fara sa cunoasca acest subiect. De asemenea, cel care a fost anul trecut la Festivalul «George Enescu» desemnat cel mai bun concurent roman s-a inscris si la Festivalul „Ionel Perlea”. Este vorba de Alexandru Ilie si ne onoreaza practic prezenta lui la festivalul nostru. Intre cei patru concurenti la dirijat este si o studenta la Universitatea de Muzica din Bucuresti, de origine din Macedonia. Abia asteptam sa o cunoastem si simtim ca in felul acesta facem un pas mai mare catre sectiunea de dirijat catre o participare internationala. Ma bucur tare mult ca la aceasta conferinta de presa este si maestrul Sabin Pautza, care s-a alaturat festivalului si evenimentului nostru de anul trecut cu tot sufletul, cu toata deschiderea si munceste pentru a avea festivalul anul acesta chiar de pe 1 ianuarie”, a precizat la conferinta, Clementina Tudor.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6541Euro4.6541
Dolarul SUA - 4.0032Dolarul SUA4.0032
Sondaj
Va afecteaza cresterea ROBOR?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker