Nr. 990, Anul 16, din 20-Iulie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
CotidianVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Legea privind ucenicia la locul de munca, actualizata
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Calarasi vine in sprijinul angajatorilor informandu-i pe aceasta cale ca pot beneficia, in conformitate cu prevederile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, actualizata, de o suma in cuantum de 1.125 lei /lunar, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare ucenic incadrat.
Ucenicia reprezinta formarea profesionala a persoanelor cu varsta de minim 16 ani, realizata la locul de munca, in baza unui contract de ucenicie. Contractul de ucenicie este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale.
Durata contractului de ucenicie se stabileste in functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul fara a putea fi mai mica de:
• 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
• 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
• 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.
Persoanele care doresc sa urmeze programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca trebuie sa depuna o cerere in acest sens la AJOFM Calarasi. La programele de formare profesionala prin ucenicie sunt admise numai persoanele apte de munca care au beneficiat de informare si consiliere privind cariera in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatorul care doreste sa organizeze programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca trebuie sa incheie un contract de prestari servicii de formare profesionala cu un furnizor de formare profesionala autorizat, in cazul in care angajatorul nu are si calitatea de furnizor de formare profesionala. Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie au indatorirea sa comunice AJOFM Calarasi locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie.
Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorul incheie o conventie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 30 de zile lucratoare de la data expirarii perioadei de proba cuprinse in contractul de ucenicie.
( Marius TOMITA )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6562Euro4.6562
Dolarul SUA - 3.9954Dolarul SUA3.9954
Sondaj
Sunt oamenii politici corupți?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker