Nr. 1003, Anul 16, din 7-Decembrie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
8.septembrie.2018
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
EvenimentVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Sapte decenii de tinerete a Teatrului Nottara, sarbatorite la Calarasi!
Zilele acestea, foaierul Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi a fost gazda unui eveniment de marca, care a reunit personalitati de pe scena teatrala romaneasca, oameni de cultura, precum si alte persoane interesate. Programul a cuprins o conferinta de presa, precedata de piesa de teatru „Burlaci si burlacite“, prima din cele patru spectacole ale mini-stagiunii Teatrului Nottara pe scena calaraseana, in cadrul programului Nottara 70.

Conferinta de presa a avut loc luni, 6 noiembrie 2017, in locatia mai sus mentionata, sub sloganul „Nottara 70 mai tanar ca niciodata“. La eveniment au participat: Marinela Tepus (directorul Teatrului Nottara Bucuresti), Mihaela Petrovici (managerul Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi); Sanda Visan (realizator TV); Stefan Nitu (regizor, fondatorul trupei de teatru „Trepte“ din Calarasi), reprezentanti ai mass-mediei locale. Primul care a luat cuvantul a fost Stefan Nitu, regizorul manifestandu-si bucuria de a participa la un astfel de moment.
„Ma simt extrem de onorat sa ma aflu aici, intr-un moment atat de important pentru orasul nostru, pentru institutia noastra - Centrul Judetean de Cultura si Creatie - , pentru mine. De teatrul Nottara ma leaga niste amintiri de suflet. Cu ani in urma, in 1988, cand m-am angajat la cultura, am intrat in contact cu teatrul Nottara. Am cunoscut oameni deosebiti, oameni minunati si a existat acolo o persoana ce mi-a intrat la suflet si care de fiecare data venea cu sufletul deschis la Calarasi. Din pacate, a plecat acum cativa ani, s-a dus sa joace teatru in alta parte. In semn de respect si pretuire, sa pastram un moment de reculegere si sa-i dam aplauze lui Emil Hossu. Ani de zile am colaborat cu Teatrul Nottara si ma bucur ca iata, in aceasta toamna, atat de frumoasa, ne aflam in foaierul Centrului Judetean de Cultura niste oameni importanti din domeniul teatrului. Este alaturi de noi, a fost cu tot sufletul deschisa la acest proiect, aceasta colaborare, Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara din Bucuresti. Am inceput o colaborare la inceputul lunii octombrie. Apoi, o cunoastem de pe micile ecrane, m-a cucerit de cum ne-am cunoscut si iata ca s-a legat o noua colaborare cu realizatoarea de la Televiziunea Romana, doamna Sanda Visan, colaborator al Teatrului Nottara. Este, de asemenea, prezenta doamna Mihaela Petrovici, directorul Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi. S-au implinit 7 decenii de tinerete a Teatrului Nottara, dar le las pe doamnele prezente sa va spuna mai multe“, a punctat Stefan Nitu.
In calitate de gazda, Mihaela Petrovici a vorbit despre colaborarea cu teatrul bucurestean si eforturile care se fac pentru ca spectatorii sa vina in numar cat mai mare la piesele de teatru: „Deja avem salile pline. A fost o perioada foarte incarcata, din acest punct de vedere, in primavara acestui an. Insa incercam sa suplinim prin activitatile din aceasta toamna si vara, sa facem un mic efort pentru a aduce cat mai multa lume in salile de spectacol. Sub sloganul «Nottara 70, mai tanar ca niciodata», teatrul bucurestean, care ne face onoarea de a fi alaturi de noi in aceasta perioada, a avut extrem de multe activitati. De fapt, noi avem un parteneriat cu Teatrul Nottara, o reciprocitate. Si trupa de teatru Trepte va fi invitata cu spectacole la Teatrul Nottara, pe scena teatrului . La fel, cum doi actori ai Teatrului Aurel Elefterescu Calarasi - Stefan Nitu si Cristi Dionise - vor juca Variatiuni enigmatice, tot pe scena Teatrului Nottara. Suntem siguri ca oferta repertoriala propusa de partenerii nostri va vor aduce satisfactii sufletesti, in primul rand, si, cu siguranta, se vor umple salile“.

„Nu a fost intamplator ca am ales sa colaboram cu Calarasiul“

Invitata la cuvant, realizatoarea TV Sanda Visan a tinut, in primul rand, sa specifice ca se afla la acest eveniment in calitate de colaborator al Teatrului Nottara. Totodata s-a referit la istoria si imprejurarile prin care a luat fiinta acest asezamant.
„Acum o luna am fost aici cu prilejul Zilelor Orasului Calarasi, cu Razvan Mazilu. Mi-am dat seama ca e un oras care tine la inima lui spirituala si atunci am decis ca e neaparat sa continuam cu aceste colaborari cu teatrul Nottara. Cred ca peste cativa ani, domnul Nitu va putea spune despre Marinela Tepus, ca si in cazul lui Emil Hossu, ca e o persoana care i-a intrat la inima. Sigur Marinela Tepus ii va intra la inima si va ramane acolo. Sper ca impreuna cu teatrul Nottara veti aduce calarasenilor cele mai bune spectacole. Si in aceasta luna au fost selectate patru spectacole de forta din repertoriul teatrului.
De ce 70 de ani? Acest teatru a fost construit de tatal lui Liviu Ciulei pentru el fiindca s-a convins in cele din urma ca aceasta este adevarata chemare a fiului. Si i-a construit acest teatru pe care doamna Marinela Tepus l-a salvat din ruina in care l-a aruncat o legislatie asa facuta peste noapte, acum 2-3 ani. Teatrul avea bulina rosie. Dar o invit pe doamna director sa povesteasca istoria reintoarcerii acasa, care s-a intamplat la inceputul acestei stagiuni si care este de fapt istoria incapatanarii de a nu ceda in fata adversitatii intamplatoare a prezentului“, a subliniat Sanda Visan, oferindu-i microfonul Marinelei Tepus.
Aceasta nu s-a lasat deloc rugata si a prezentat nu doar istoria institutiei culturale, pe care, cu pricepere si multa pasiune, o coordoneaza, ci si alte detalii legate de activitatea desfasurata, importanta intarii cadrului legislativ pentru actori.
„Nu am crezut ca voi veni intr-un spatiu atat de frumos si elegant. Nu am crezut ca expozitia noastra, inghesuita la teatrul Notarra, un spatiu totusi mic, dar in centrul Bucurestiului, se va lafai aici. Este o retrospectiva a celor 70 de ani de activitate. Teatrul Notarra are doua istorii paralelele. Imobilul dateaza de 71 de ani. A fost construit in 1946. Este un complex format de fapt din doua imobile in care functionau Teatrul Odeon si Teatrul Studio. Din pacate familia Ciulei nu s-a bucurat de acest teatru ce se numea Odeon decat cateva luni pentru ca a fost nationalizat. Din 1948 acolo salasluieste Teatrul armatei, care in 1961 a devenit Teatrul Notarra. Noi am fost captivi ai unei legi anul trecut, facuta pe picior, care, teoretic era foarte buna“, a precizat Marinela Tepus.
Cladirea in care functiona teatrul a fost clasificata ca imobil in clasa I de risc seismic in noiembrie 2015 si vreme de 10 luni actorii acestuia au tinut reprezentatii pe unde au putut. Insa gratie luptei asidue pe care a purtat-o colectivul, in octombrie 2016, salile din Bulevardul Magheru s-au redeschis oficial, dupa ce a fost clarificata starea reala a constructiei. Cladirea a fost reexpertizata tehnic si s-a ajuns la concluzia ca se incadreaza de fapt in clasa de risc seismic II, avand si aviz de functionare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Referitor la colaborarea cu responsabilii culturii din Calarasi, directorul Teatrului Nottara (care activeaza in acest teatru din 1994, de 23 de ani, a ocupat functia de director din 2011, initial interimar, apoi plin) afirma ca nu este deloc intamplatoare: „Nu a fost intamplator ca am ales sa colaboram cu Calarasiul. Am fost aici de foarte multe ori la un festival de teatru de amatori si am facut parte la cateva editii chiar din juriu. Calarasiul imi este foarte cunoscut, m-am simtit intotdeauna bine aici. Seara de 6 noiembrie reprezinta inceputul unei colaborari de durata, cu dublu sens, fiindca ea presupune si viitoarea prezenta pe scena bucuresteana, a actorilor trupei Trepte, ce isi urmeaza pasiunea pentru teatru, in cadrul Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi“.
Una peste alta, calarasenii au vizionat, dupa conferinta, piesa de teatru „Burlaci si burlacite“, in regia Alessandrei Giuntini, care s-a jucat in Sala de spectacole „Barbu Stirbei“. Iar pentru cei care poate nu au avut posibilitatea, din diverse motive, sa urmareasca trupa de actori a Teatrului Nottara, nu este totul pierdut. Alte trei spectacole vor avea loc in luna noiembrie, pregatite cu drag de catre organizatori.
Astfel, marti, 14 noiembrie 2017, va avea loc spectacolul de teatru „Totul e relativ“,in regia lui Felix Alexa. Distributie: Raluca Gheorghiu (Ginny), Gabriel Rauta (Greg), Constantin Cotimanis (Philip), Catrinel Dumitrescu (Sheila). Marti, 21 noiembrie 2017, calarasenii sunt invitati la spectacolul de teatru „Vizitatorul“, in regia lui Claudiu Goga. Distributie: Alexandru Repan (Sigmund Freud), Mircea Andreescu (Necunoscutul), Crenguta Hariton (Anna Freud), Cristian Nicolaie (Nazistul).
Si, nu in cele din urma, luni, 27 noiembrie 2017, va avea loc spectacolul de teatru „Tango, monsieur?“, in regia Ancai Maria Colteanu, cu distributia: Lucian Ghimisi (Carlo Spinelli), Raluca Gheorghiu (Clelia di Benedetto), Andreea Macelaru Sofron (Amanda Marini), Luminita Erga (Stefania Florio), Daniela Minoiu (Marisa Pitti), Mihai Marinescu (Marco Anselmi), Cristian Nicolaie (Notarul).
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6571Euro4.6571
Dolarul SUA - 4.0846Dolarul SUA4.0846
Sondaj
Cine ar trebui sa mareasca salariile?
Politicienii
Piata
Imi este indiferent
Blocat in FM
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker