Nr. 990, Anul 16, din 20-Iulie-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
ExclusivVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
ADI Ecoaqua Calarasi a facut demersurile necesare pentru a accesa fonduri UE din bugetul 2014 - 2020
Aproape toata lumea este constienta de acum ca investitiile in infrastructura de apa si canal costa foarte mult si putine autoritati publice locale isi permit sa le suporte din fondurile comunitatii. Tocmai din acest motiv, mare parte din primari apeleaza la fondurile europene, intocmind proiecte pentru a el accesa. Mai mult, o parte din ei si-au unit puterile in cadrul unor asociatii pentru a avea toate sansele sa puna in practica proiectele promise locuitorilor.
La Calarasi, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, de Utilitati Publice pentru serviciul de alimentare cu apa si de canalizare cu apa, Ecoaqua Calarasi (ADI Ecoaqua Calarasi) nu a batut pasul pe loc, pregatindu-se din timp pentru noul exercitiu financiar 2014-2020. Asa cum se stie, activitatea Ecoaqua Calarasi se desfasoara, la ora actuala, in doua judete: Calarasi si Ialomita. In Calarasi, operatorul activeaza in 30 de unitati administrativ teritoriale, daca include si Consiliul Judetean, iar in judetul Ialomita in 7 comune, plus municipiul Urziceni. Insa, aria de operare se va extinde, mai cu seama ca societatea trebuie sa se conformeze, la randul ei, cerintelor Uniunii Europene. Regulile impun ca vor trebui dezvoltate sisteme de alimentare cu apa in toate localitatile care au mai mult de 50 de locuitori, asigurata apa potabila in sistem centralizat in localitatile care au cel putin 2.000 locuitori si asigurat in acelasi timp si serviciul de canalizare. Societatea Ecoaqua S.A. Calarasi, in calitate de beneficiar, a semnat un contract de finantare nerambursabila pentru proiectul „Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata pentru aria de operare a operatorului regional in judetele Calarasi si Ialomita, in perioada 2014-2020“, cofinantat de catre Uniunea Europeana, prin Fondul de Coeziune, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM). Valoarea totala a contractului este de 14.506.952,00 lei, la care se adauga TVA.
„Se are in vedere accesarea fondurilor POIM care, probabil, vor fi in valoare de 140 sau 160 milioane de euro. Nu stim exact o cifra. Deocamdata avem un draft, niste masuratori facute inainte. Acest proiect ne va spune foarte clar de cati bani vom avea nevoie, unde vom face statii de tratare, statii de epurare. Asta e partea mai putin placuta. In asociere, spre exemplu, langa Calarasi, unitatile administrativ teritoriale apropiate nu fac parte din asociatie. De ce ar trebui sa investeasca, sa-si faca statii de tratare cei de la Gradistea, Cuza Voda, cand mai simplu ar fi fost ca apa de la Calarasi sa o livram acolo direct? Aveam o conducta, o magistrala si livram direct apa acolo. Pe langa faptul ca acele statii costa, chiar daca e vorba de fonduri europene sau nationale, intervine si gestionarea lor. Iar gestionarea statiilor costa foarte mult, iar banii se reflecta pana la urma in pretul apei si canalizarii. Ei au ales sa se gospodareasca singuri si sper sa nu am dreptate. Dar, pur si simplu, pe o logica elementara, nu au cum sa iasa in beneficiu, sa ajunga la un pret mai mic. Un operator are si cateva aglomerari mari, cum este si cazul Calarasiului, care va avea si o eficienta mai mare. Automat asta se va rasfrange in pret si va fi mai mic. Nu mai spun de partea de expertiza. Ce inginer poti sa-ti iei, ce expert, ce laborator poti sa construiesti, care sa gestioneze? Probabil vor externaliza o parte din sistem, iar cand faci asta te costa mai mult. La un operator mare, in cadrul unei asociatii, costurile se impart“, a precizat la ARENA FM, in cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei“, directorul executiv Alin Dragulin.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Ramona BUTNARIU )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6562Euro4.6562
Dolarul SUA - 3.9954Dolarul SUA3.9954
Sondaj
Sunt oamenii politici corupți?
Da
Nu
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker