Nr. 982, Anul 16, din 25-Mai-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
ExclusivVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
Un deputat acuza: „Stop abuzurilor in colectarea drepturilor de autor!“
Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, i-a cerut noului ministru al Culturii, Lucian Romascanu, lamuriri despre o lege aflata in prezent in dezbatere, Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe. Gheorghiu ii acuza de abuzuri foarte grave pe colectorii de fonduri pentru drepturile de autor, acreditati de Ministerul Culturii, prin Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, si spera ca noua lege va reusi sa stopeze aceste abuzuri, care au dus la faliment o multime de posturi locale de radio si de televiziune. Bogdan Gheorghiu este membru in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor si ii acuza de abuzuri foarte grave pe colectorii de fonduri pentru drepturile de autor, acreditati de Ministerul Culturii, prin Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).
„Se intampla lucruri foarte grave, in ceea ce ii priveste pe colectorii de fonduri pentru drepturile de autor, acreditati de Ministerul Culturii, prin ORDA. Aceasta lege inceaca sa reglementeze, sau mai bine spus sa elimine aceste abuzuri. Sigur ca cei de la CREDIDAM si de la alte astfel de organisme se opun cu vehementa clarificarii multor aspecte. De exemplu, artistii decedati primesc in continuare, prin lege, drepturi de autor pentru operele pe care le-au creat. Acei bani, in loc sa ajunga, cum ar fi normal, la mostenitorii de drept ai acelor artisti, raman in buzunarul CREDIDAM-ului, spre exemplu. Pentru cei care nu stiu, CREDIDAM este un ONG, care primeste anual o stampila de la Ministerul Culturii, stampila care ii da dreptul sa ia bani de la radiouri, televiziuni, hoteluri, restaurante, chipurile pentru ca acei bani sa ajunga in buzunarele artistilor. Dar, in realitate, banii se opresc, nimeni nu stie unde. L-am intrebat pe domnul ministru daca ORDA, cea care acrediteaza aceste ONG-uri, se va implica mai activ in monitorizarea acestora. Pentru ca, in prezent, ORDA ii acrediteaza o data, la inceputul anului, sa zicem, si apoi se spala pe maini si ii lasa sa isi faca de cap. Iar ei nu ezita sa-si faca de cap, facand foarte multe abuzuri“, a declarat Bogdan Gheorghiu.
Parlamentarul sustine ca abuzurile au avut consecinte majore: „Sunt televiziuni locale care intra efectiv in imposibilitate de plata, pierd procese si ulterior isi pierd licenta din aceasta cauza. In ultimii ani, 10 televiziuni si-au pierdut licenta din cauza faptului ca nu au putut plati sumele uriase cerute, chipurile, pentru a da banii artistilor. Ca sa va dati seama cat de absurd e totul, de multe ori, cand se adunau penalitati de la proces, sumele depaseau cifra de afaceri a societatii respective. (…) Domnul Romascanu provine din mediul privat si speram sa aiba o alta atitudine si sa fie activ in a reglementa aceste lucruri. Au fost o serie de intalniri intre Asociatiile Difuzorilor Locali si Comisia de Cultura a Senatului (al carei presedintre este domnul Romascanu). In urma acestor intalniri, Asociatia a trimis o serie de propuneri de amendamente, si l-am intrebat pe domnul Romascanu daca, in calitate de senator, isi asuma acele amendamente. si daca le va sustine, in calitate de ministru. Mi-a promis ca va incerca sa faca ordine. Pe asta m-am axat in special: ORDA sa nu se limiteze in a acredita acele ONG-uri. Nu, ORDA, trebuie sa tina o evidenta clara a activitatii acestora, trebuie sa fie un mediator intre radiodifuzari si ceilalti platitori si CREDIDAM si alte organisme de colectare a fondurilor. Pentru ca acolo se intampla lucruri ciudate. Dansii le dau puterea legii in spate, dar ei nu respecta deloc legea. Pentru ca sunt incalcari grave ale Constitutiei in tot ceea ce fac CREDIDAM, UPFR sau altii de gen…“.
( Marius TOMITA )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6288Euro4.6288
Dolarul SUA - 3.9524Dolarul SUA3.9524
Sondaj
Pe vremea cărui președinte credeți că românii au dus-o cel mai bine?
Nicolae Ceaușescu
Ion Iliescu
Emil Constantinescu
Traian Băsescu
Klaus Iohannis
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker