Nr. 982, Anul 16, din 25-Mai-2018
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
ExclusivVersiune pentru tiparireRecomanda unui prieten acest articolParerile cititorilor
587 proiecte depuse pe POR
„POR lucreaza cu motoarele turate la maxim, iar la ADR Sud Muntenia nimeni nu sta pana nu ne vom indeplini sarcinile“

• asigura seful ADR Sud Muntenia, Liviu Musat • la un an de la lansarea Programului Operational Regional, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia sunt depuse deja 587 proiecte, cu o valoare totala de 1.542 milioane lei, adica 60% din suma alocata

Tocmai am intrat in al treilea an din exercitiul financiar 2014-2020 si am aniversat 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, ocazie cu care ne-am astepta ca o serie de lectii sa fi fost deja invatate de Romania in ceea ce priveste implementarea instrumentelor structurale si de coeziune. La fel cum ne-am astepta sa avem deja un bilant al impactului exercitiului financiar anterior. Din pacate, lucrurile nu stau tocmai asa. Inca vorbim despre rata de absorbtie din perioada de programare 2007-2013, nu am indeplinit in totalitate conditionalitatile ex-ante din Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 si nu am pus la punct in totalitate sistemul care ar trebui sa implementeze programele operationale in curs.
Aceste aspecte au fost abordate, recent, la ARENA FM, in cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei“, cu directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Sud Muntenia, Liviu Musat. In opinia sefului ADR Sud Muntenia, intarzierea startului la finantari, pentru exercitiul financiar 2014-2020, este relativa. Sistemul s-a miscat, nu a batut pasul pe loc. Mai ales Programul Operational Regional, care si-a definitivat procedurile si a stabilit schema de functionare, incarcand-o cu oameni corespunzatori, pregatiti profesional pentru noile provocari. Au fost organizate intalniri cu potentialii beneficiari pentru a se identifica proiectele pe care acestia doresc sa le depuna, dar si sansele pe care le-ar avea in vederea obtinerii finantarii.
„Practic, sistemul nu a stat degeaba si iata ca la un an de la lansarea Programului Operational Regional, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia sunt depuse deja 587 proiecte, cu o valoare totala de 1.542 milioane lei. Specific faptul ca regiunea noastra are o alocare de 2.353 milioane lei si asta inseamna ca deja avem proiecte depuse pentru 60% din suma aprobata. Ma refer la proiectele care au intrat deja in evaluarea tehnico-financiara, nu si la cele respinse. Deja la sfarsitul lunii iunie vom trimite un prim set de 120 de contracte de finantare pentru a fi semnate. Asta inseamna ca POR lucreaza cu motoarele turate la maxim, iar la ADR Sud Muntenia nimeni nu sta, pana nu ne vom indeplini sarcinile. Evident ca exista aceasta intarziere, insa noi vom fi, in permanenta, alaturi de beneficiari. Am facut si ceva in plus, in aceasta perioada. Avand in vedere ca suntem acreditati ca furnizor de formare profesionala - avem cursuri cu acreditare pe specialist pentru achizitii publice si manager de proiect – in aceasta perioada am luat regiunea la pas cu colegii si am desfasurat in fiecare judet cursuri pe cele doua calificari, respectiv 28 de fiecare. Adica peste 50 de cursuri in fiecare judet. Deci, la 7 judete avem peste 350 de angajati din Primarii, Consiliile Judetene din Regiune care au beneficiat de aceste instruiri, obtinand la final un certificat. Speram ca aceste cursuri sa ii ajute sa scrie proiecte bune, ca manageri de proiect. Mai mult, achizitiile, pe care le vor face in perioada urmatoare pentru derularea proiectelor, sa aiba foarte putine sanse sa fie contestate, iar activitatea sa se desfasoare mai repede si proiectele lor sa intre repede in implementare“, a precizat directorul Musat, accentuand ca nimeni nu a stat degeaba, ci chiar s-a zbatut ca lucrurile sa mearga bine.
Exista liste de proiecte facute cu beneficiarii si se incearca sa se identifice cele cu reale sanse de finantare. Si, in al doilea rand, pe cele care reprezinta niste necesitati in comunitatile respective. Ca parte a sistemului, directorul ADR Sud Muntenia recunoaste ca unele proceduri poate sunt mai anevoioase, poate prezinta un numar mai mare de documente, de situatii si asa mai departe. Insa, la nivelul Agentiei nu se cere nimic in plus fata de ceea ce este necesar. Dar exista si situatii care nu sunt prinse in proceduri. Pot sa apara situatii specifice, punctuale si atunci angajatii ADR trebuie sa se asigure ca fiecare pas facut este cel corect.
„Uneori, aceste asigurari inseamna sa intri in contact cu alte institutii de control, de decizie si atunci, intr-adevar, apar hartii in plus, zile in plus in luarea unor decizii. Dar, vreau sa ii asigur pe toti beneficiarii ca ne intereseaza ca fiecare pas pe care il facem sa fie corect si cat mai repede. In acelasi timp vreau sa transmit tuturor celor interesati ca linistea colegilor mei si chiar si a mea ne preocupa. Stim cu totii ce context este in perioada actuala in Romania, cand multi stau cu ochii pe toate institutiile, structurile, organizatiile prinse in acest domeniu atat de important, cum este cel al absorbtiei fondurilor europene si vrem sa nu dam nici macar, eu stiu, suspiciunea ca aici se fac lucruri mai putin corecte. De aceea, chiar daca exista - si nu le neg - astfel de mici intarzieri, solicitari de documente suplimentare, ele au ca scop numai si numai linistea beneficiarilor, linistea noastra si asigurarea ca proiectul se va desfasura in conditii legale“, a punctat Liviu Musat.
(Continuarea in editia tiparita a ziarului IMPACT)
( Diana ARON )
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.6288Euro4.6288
Dolarul SUA - 3.9524Dolarul SUA3.9524
Sondaj
Pe vremea cărui președinte credeți că românii au dus-o cel mai bine?
Nicolae Ceaușescu
Ion Iliescu
Emil Constantinescu
Traian Băsescu
Klaus Iohannis
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker