Nr. 937, Anul 15, din 23-Iunie-2017
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Mesaje pentru prieteni
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Social
Evenimentul cultural-umanitar „Eu vreau sa donez! iar Eu cand vreau sa fluier, fluier!” a strans 7500 lei
Miercuri, 14 iunie, ora 19.30, la Sala de spectacole a Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, s-a desfasurat evenimentul cultural-umanitar „Eu vreau sa donez! iar Eu cand vreau sa fluier, fluier!”. Centrul Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, alaturi de trupa de teatru Trepte, a organizat acest spectacol caritabil pentru a strange bani pentru Dragomir Mihai Anton, un baietel de 11 ani din Calarasi care sufera de sindromul Tar si Trombocitopenie.
Campania umanitara initiata de membrii trupei de teatru „Trepte“ a Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, coordonata de Stefan Nitu, a facut primul pas spre sanatatea lui Dragomir Mihai Anton ( Mihaita dupa cum ii spun prietenii ), un baietel de 11 ani din Calarasi, care sufera de sindromul Tar si Trombocitopenie. In urma vanzarii tuturor biletelor la piesa de teatru „Eu cand vreau sa fluier, fluier!“, pusa in scena de trupa ”Trepte“ si a donatiilor, s-au strans 7.500 de lei, bani care vor contribui la solutionarea problemelor medicale pe care Mihaita le are.
Din distributia spectacolului au facut parte Maria Radu, Andrei Barz, Antonio Tilica, Alexandru Codarcea, Cosmin Andrian, iar regia si scenografia au apartinut lui Stefan Nitu.
Accesul in sala s-a facut numai in baza unei donatii de minim 15 lei!
[citeste]
Festival National de Muzica si Dans pentru Copii „Batca“
In perioada 9 -11 iunie, la Dragasani, in cadrul Amfiteatrului Batca, s-a desfasurat Festivalul National de Muzica si Dans „Batca”, organizat de Clubul Copiilor Dragasani, in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local al Municipiului Dragasani. Centrul Judetean de Cultura si Creatie Calarasi a participat la acest eveniment, fiind reprezentat de copiii grupului „Flores Campi”, coordonati de Boranda Alexandrina.
Concursul a urmarit realizarea unui schimb de experienta, confruntarea interdisciplinara, estetica si artistica intre dans modern - dans popular, muzica usoara - muzica populara, profesori - profesori si elevi - elevi. Evenimentul a inceput in data de 10 iunie 2017, cu parada dansului si portului popular, dupa care, in aceeasi zi, s-au desfasurat concursul de folclor la toate genurile si categoriile de varsta si spectacolul demonstrativ in cadrul caruia au evoluat, pe scena, formatii de dans modern si solisti de muzica usoara. A urmat apoi festivitatea de premiere la sectiunea „Folclor“. Cea de-a doua zi a festivalului, respectiv 11 iunie, s-au desfasurat un concurs de muzica usoara si dans modern si un spectacol demonstrativ prin care formatiile de dans popular si solistii de muzica populara si-au aratat talentele. Ziua s-a incheiat cu festivitatea de premiere la muzica usoara si dans modern.
Premiile obtinute de copiii grupului “Flores Campi” din Calarasi sunt urmatoarele: premiul I, castigat de Veronica Neagu,la sectiunea 7 ani; premiul II, obtinut de Catinca Leu, la sectiunea 8 ani; premiul I, oferit Catalinei Tudorache, la sectiunea 13 ani; premiul III, primit de Oana Stefanescu, la sectiunea 16 ani.
La festival au participat copii talentati din Ploiesti, Arad, Onesti, Calarasi, Sibiu, Barlad, Brasov, Pitesti, Slatina, Calimanesti, Motru, Gaesti, Tg. Jiu, Craiova, Breaza, Targoviste, Drobeta Turnu Severin, Horezu, unitati scolare din judetul Valcea si municipiul Dragasani.
[citeste]
Tot mai multi tineri doresc sa se angajeze imediat dupa de implinesc 16 ani
Datele statistice analizate periodic de Inspectia Muncii au evidentiat faptul ca tinerii romani sunt din ce in ce mai doritori sa se angajeze imediat dupa implinirea varstei de 16 ani si chiar mai devreme. Cei mai multi presteaza munci sezoniere in timpul vacantelor de vara. Ei sunt tentati sa lucreze fara forme legale si sa accepte munci nepotrivite cu imaturitatea lor fizica si mentala. Sunt relativ frecvent victime ale accidentelor de munca deoarece tineretea ii indeamna sa practice meserii riscante sau solicitante din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca, iar tinerii sunt insuficient pregatiti si instruiti cu privire la riscurile profesionale si la mijloacele de protectie.
In conformitate cu statisticile europene, rata accidentelor de munca in cazul lucratorilor tineri, cu virste cuprinse intre 18 si 24 de ani, este cu 50% mai mare decat la orice alta grupa de varsta a lucratorilor. Fiind nou veniti in campul muncii, este posibil ca tinerilor sa le lipseasca experienta si, adesea, maturitatea fizica si psihologica. Este posibil ca ei sa nu acorde importanta cuvenita riscurilor cu care se confrunta. Exista si alti factori care ii expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum nivelul insuficient de competente si de formare, necunoasterea drepturilor proprii si a obligatiilor angajatorului, insuficienta incredere pentru a semnala eventualele probleme si nerecunoasterea de catre angajatori a protectiei suplimentare de care au nevoie lucratorii tineri.
Strategia Comunitara in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2013-2020 a pus accentul pe nevoia de „educare si crestere a constientizarii din stadii timpurii” si, de asemenea, sublinia faptul ca educatia si cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru imbunatatirea calitatii muncii. Strategia recunostea vulnerabilitatea tinerilor lucratori si, prin urmare, necesitatea de a se acorda atentie nevoilor lor de constientizare a riscurilor profesionale si de cunoastere a dreptului lor la locuri de munca sigure si sanatoase, anterior intrarii pe piata muncii. De asemenea, propunerea referitoare la prioritatile Strategiei europene de securitate si sanatate in munca pentru perioada 2013-2020 sustine, printre altele, ca interesele securitatii si sanatatii in munca sunt mai bine servite daca sunt tratate ca element dominant al politicilor din alte domenii, cum ar fi educatia, iar cheia progresului este competenta tuturor celor care participa la asigurarea securitatii si sanatatii in munca, in primul rand angajatori si lucratori.
Avand in vedere cele prezentate, s-a considerat necesara reluarea proiectului „Valentele culturale ale securitatii si sanatatii in munca” care urmareste pregatirea tinerilor, anterior intrarii lor pe piata fortei de munca, cu privire la riscurile profesionale si la drepturile si obligatiile lucratorilor. Obiectivele urmarite sunt educarea tinerei generatii inca de pe bancile scolii cu privire la importanta unui mediu de munca sanatos si sigur si crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale in vederea intrarii pe piata muncii. Acesta este motivul pentru care ITM Calarasi si Inspectoratul Scolar Judetean Calarasi au incheiat un Protocol de Parteneriat privind colaborarea in cadrul proiectului „Valente culturale ale securitatii si sanatatii in munca”, plecand de la practicile comunitare ce subliniaza ca educatia si cultura de prevenire a riscurilor sunt factori cheie pentru mentinerea si imbunatatirea calitatii muncii. Au fost stabilite unitatile scolare participante la prezentarea proiectului in numar de 14,toate din filiera tehnologica cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului, s-a realizat selectarea profesorilor participanti si s-au stabilit modalitatilor de colaborare intre inspectorii de munca nominalizati si cadrele didactice.
Astfel, in data de 16. februarie 2017, in sala de sedinte de la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Calarasi, a avut loc prezentarea proiectului „Valente culturale - 2017“, de catre cei doi inspectori de munca, celor 14 cadre didactice participante, urmata de completarea chestionarelor de opinie la sfarsitul instruirii.
Concursul judetean „Stiu si aplic-Securitate si sanatate in munca se dobandeste de pe bancile scolii” s-a organizat pentru a saptea oara in judetul Calarasi, iar anul acesta se a fost in ziua de 12 aprilie - etapa judeteana, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Calarasi. La acest concurs s-au inscris echipe, formate din 2 elevi, din 14 licee din judetul Calarasi, insotite de catre 1-2 profesori coordonatori. Concursul a constat din doua probe, una teoretica, pe baza de chestionar cu 20 de intrebari, cu mai multe variante de raspuns, punctaj de acces in etapa a II-a fiind de 120 puncte de echipa, si una practica, ce a constat in identificarea echipamentelor individuale necesare unui angajat, existente intr-o expozitie ad-hoc in sala de concurs, dupa o imagine care prezenta o activitate specifica profilului elevului, si din care acesta trebuia sa identifice riscurile de accidentare si echipamentul individual de protectie complet necesar angajatului din imaginea respectiva. Concursul a avut la final echipele de elevi a trei licee castigatoare a premiilor I, pe cele trei sectiuni, acordate de organizatori. Locul I la Licee ciclul superior a fost adjudecat de echipajul Liceului Tehnologic „Dan Mateescu“ Calarasi, la Licee ciclul inferior a castigat echipajul Liceului Tehnologic „Matei Basarab“ Manastirea, la locul I la Invatamant profesional a fost ocupat de echipajul Colegiului Agricol „Sandu Aldea“ Calarasi.
In perioada 26-28 mai s-a desfasurat si etapa nationala a concursului „Stiu si Aplic”, ce a avut loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” IASI, iar din judetul Calarasi a participat echipajul Colegiului Agricol „Sandu Aldea” - Sectiunea Invatamant profesional, pregatit de d-na profesor Ciutacu Nela si format din elevii Ciupala Ionut si Raiu Elvis, care a castigat locul III pe tara.
[citeste]
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.5673Euro4.5673
Dolarul SUA - 4.0905Dolarul SUA4.0905
Sondaj
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri locale, cu ce partid ați vota?
PSD
PNL
UNPR
ALDE
PMP
Nu merg la vot
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker