Nr. 933, Anul 15, din 26-Mai-2017
Comunicat de presa
6.martie.2015
24.septembrie.2015
13.octombrie.2015
Categorii
Prima paginaPolitica
EvenimentCotidian
SportExclusiv
SocialEconomic
DiverseContact
Mica publicitateMare publicitate
Mesaje pentru prieteni
Prima Pagina
Cauta in arhiva
 Toate
 Oricare
 Exact
Arhiva
Eveniment
Comunitatea din Valcelele stie sa-si cinsteasca cum se cuvine eroii
Joi, 25 mai, locuitorii comunei Valcelele au sarbatorit Ziua Eroilor Neamului. Autoritati locale, ambasadorul Belarusului in Romania, reprezentanti ai Jandarmieriei, ai Politiei de Frontiera, cadre militare in rezerva, dar si reprezentanti ai Consiliului Judetean Calarasi si ai Inspectoratului Scolar au raspuns invitatiei primarului Ionel Tatu de a marca aceasta zi importanta din punct de vedere nu doar istoric, ci si religios, fiind Inaltarea Domnului.
Astfel, in fata Monumentului Eroilor din satul Floroaica, monument pe care troneaza bustul grenadierului Constantin Musat, si la monumentul eoilor din satul Valcelele, si-au dat intalnire sute de invitati, copii, parinti si batrani, pentru a-i comemora pe eroii care s-au jertfit pentru tara. Alaturi de acesti, a raspuns invitatiei primarului Ionel Tatu si presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Vasile Iliuta, dar si inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Calarasi, Constantin Tudor. Evenimentul s-a bucurat si de prezenta ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Belarus in Romania, Andrei Grinkevich, care a ramas placut impresionat de obiceiurile si traditiile judetului, dar si de curatenia descoperita in zonele pe unde a trecut.

Statuia Grenadierului Constantin Musat, ridicata de 20 de ani in satul Floroaica

Localnicii s-au adunat si la statuia Grenadierului Constantin Musat, ridicata de 20 de ani in satul Floroaica. Istoria aparitiei monumentului emblematic pentru satul Floroaica a fost prezentata pe scurt de Constantin Tudor, actual inspector scolar general, acesta fiind si cel care punea bazele acestei constructii acum 20 de ani, pe vremea cand era prefect al judetului Calarasi. Aici s-a oficiat o slujba de pomenire pentru eroii neamului, iar copiii impreuna cu oficialitatile au depus coroane de flori.
Mai mult decat atat, elevii de la Scoala Gimnaziala „Florenta Albu“ din Vilcelele, imbracati in costume populare, dar si interpretii Mihai Napu si Florin Petrescu, cunoscut ca si „Axinte“, au sustinut un program artistic cu cantece si poezii patriotice dedicate eroilor neamului romanesc. Si cativa elevi de la Colegiul Economic din Calarasi au venit la Valcelele sa sustina un mic program artistic, alaturi de cadre didactice din cadrul unitatii de invatamant.
Ziua eroilor a devenit deja o traditie locala la Valcelele, evenimnent care strange anual tot mai multi participanti din comuna si localitatile invecinate.
[citeste]
Pacientii de pe sectia de cardiologie a SJU Calarasi vor fi tratati de doi medici indieni
Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi (SJU) ramane un punct sensibil pentru conducerea Consiliului Judetean. Unitatea a iesit de sub sceptrul declasificarii momentan, insa multe nereguli inca trebuie indreptate.
La ora actuala, a fost scos postul de manager la concurs si unitatea se afla in evaluare. Consiliul Judetean este informat in permanenta referitor la personalul medical si toate problemele pe care le intampina unitatea medicala. Vicepresedintele Valentin Barbu inca incearca sa faca lumina, daca se poate spune astfel, in activitatea SJU Calarasi, monitorizand personal situatia. Mai cu seama, ca ultima ,,bomba“ e ca SJU a ramas fara un cardiolog, in urma demisiei doctoritei Raluca Andra Condac.
Vicepresedintele Valentin Barbu a intrebat-o daca a fost vreun conflict cu directorul medical si a negat, spunand ca nu din cauza asta a plecat, ci fiindca nu mai face fata din punct de vedere fizic si psihic. Totusi, dr. Condac ar fi dispusa sa incheie un contract de prestari servicii cu spitalul, doar 2 zile pe saptamana, cateva ore. Dar, tinand cont ca e vorba de o intreaga sectie acolo, nu este in regula. Asa incat se incearca pe alte cai sa se rezolve problema. Au fost discutii cu doi doctori care profeseaza la Fetesti si Cernavoda. Este vorba de doi cardiologi indieni, Tiwari Rishi Raj si Hanna Mohammad Babar care si-au dat acordul de principiu sa asigure fiecare jumatate de norma in cadrul Spitalului Judetean Calarasi.
„Impreuna, trebuie sa acopere o norma intreaga. Conditia a fost ca ei sa vina zi de zi in spital ca sa fie acoperita sectia de cardiologie. Doamna doctor Condac a facut o oferta spitalului de a reincepe colaborarea, insa in anumite conditii: doar 2 zile pe saptamana, cate 3 ore. Nu s-a ajuns la faza de a se stabili valoarea contractului de prestator servicii, fiindca noi i-am spus ca oferta nu e corecta. E inacceptabila, pentru ca doar 2 zile pe saptamana nu acopera nevoile, mai ales ca voia sa vada doar anumiti pacienti. Eu spun, in nume personal, ca daca doamna dr. Condac va reveni la intentii mai bune, nimeni nu a disponibilizat-o, nimeni nu a facut presiuni sa plece din spital si portile sunt deschise. Trebuie sa fim rationali. Pana la urma, pacientii din sectia de cardiolologie au nevoie de medici. Sa speram ca vin cei doi medici indieni aici, dar, daca si dr. Condac vine si lucreaza in fiecare zi in sectie, e binevenita inapoi, din punctul meu de vedere“, a precizat vicepresedintele Barbu, specificand ca unitatea medicala are nevoie de medici si dr. Condac este binevenita, numai sa ,,joace“ corect, fara sa puna conditii.
(Continuare in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
Primaria Calarasi si-a facut bine „temele” pentru a accesa cat mai multi bani europeni!
Cursa pregatirii documentatiilor pentru exercitiul financiar 2014-2020 a inceput si autoritatile publice locale se zbat, mai mult sau mai putin, sa obtina fonduri europene pentru a-si dezvolta comunitatile. Primaria Calarasi nu a fost luata pe nepregatite, realizand deja o serie de documente strategice necesare, in vederea depunerii proiectelor cu finantare externa pentru perioada 2014-2020.
Cel putin asa au anuntat, cun prilejul unei conferinte de presa, administratorul public al municipiului Calarasi, Valentin Deculescu si sefa Directiei de Programe, Luminita Trifu.
Misiunea de a prezenta documentatiile de planificare si de dezvoltare strategica la care echipa a lucrat si lucreaza, i-a revenit, in prima faza, Luminitei Trifu. Sefa Directiei de Programe, din cadrul Primariei, a tinut sa atraga atentia ca, drumul proiectelor, pana a ajunge la finantare, este foarte laborios si de aceea oamenii trebuie sa aiba rabdare. Acesta este mecanismul si trebuie urmat cu strictete. Autoritatile de management au puncte de vedere si abordari diferite referitor la finantarile solicitate de catre beneficiari. „Pentru exercitiul financiar 2014-2020, informatiile au venit foarte greu. Au fost de multe ori ambigui, in multe situatii s-a revenit asupra lor. Cu toate acestea, nu cred ca exagerez, daca spun ca nu ne-au gasit nepregatiti. In acest context, inca de la sfarsitul anului 2012, Primaria municipiului Calarasi a inceput demersurile pentru a deveni membru in Conventia primarilor, o organizatie preocupata de SMART CITIES (orase inteligente). Una dintre conditiile cerute de aceasta organizatie a fost aceea ca in decurs de un an, de la data in care Primaria a devenit membru (noiembrie 2012), sa intocmeasca si sa inainteze catre comisia de specialitate a Comisiei europene, o documentatie strategica (la acel moment nu era perceputa ca fiind de o importanta majora, cum a capatat pe parcurs). Aceasta documentatie tehnica se numeste Plan de Actiuni pentru Energie Durabila (PAED), adresat perioadei 2014-2020, dar cu extensie catre orizontul anului 2030. Noi am intocmit documentatia, am transmis-o, a fost considerata corespunzatoare si la un an de zile a fost postata pe site-ul conventiei. Aceasta documentatie sta la baza realizarii proiectelor care iau in calcul eficienta energetica”, a precizat Luminita Trifu.
PAED vizeaza dezvoltarea locala prin prisma reducerii noxelor din atmosfera, a reducerii pierderilor de caldura, a imbunatatirii calitatii mediului si este solicitat in cazul depunerii proiectelor de reabilitare termica, transport urban ecologic, iluminat public eficient, etc.
Un alt document de dezvoltare strategica solicitat pentru finantarile, pe care orice beneficiar intentioneaza sa le solicite, din surse nerambursabile este strategia de dezvoltare locala.
„Strategia de dezvoltare economico-sociala a Municipiului Calarasi pentru perioada 2014-2020” a fost finalizata si aprobata de Consiliul Local in anul 2014. Prin acest document au fost identificate propuneri de proiecte necesare a fi realizate in municipiu, indiferent de sursa de finantare.
Pe baza strategiei locale, s-a trecut la realizarea Strategiei integrate de dezvoltare urbana a municipiului Calarasi 2014-2020, in orizontul anului 2030 (SIDU).
Documentatia a fost finalizata si aprobata de Consiliul Local in noiembrie 2015 si revizuita si aprobata in mai 2016. Prin acest document s-au actualizat propunerile de proiecte din Strategia Locala, dupa aparitia pe piata finantarilor, a unora dintre Ghidurile de finantare. SIDU abordeaza dezvoltarea locala, prin planificare urbana (stabilirea unor zone de interventie si dezvoltarea lor prin proiecte complementare).
(Continuare in editia tiparita a ziarului IMPACT) [citeste]
Alte titluiri la Eveniment
Vizita la Radio Arena in cadrul „Scoala Altfel“
NEWSLETTER
Introduceti adresa de e-mail
Curs valutar BNR
Euro - 4.5573Euro4.5573
Dolarul SUA - 4.0641Dolarul SUA4.0641
Sondaj
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri locale, cu ce partid ați vota?
PSD
PNL
UNPR
ALDE
PMP
Nu merg la vot
2004 - 2013 © DANPRESS SRLdrpciv
  eXTReMe Tracker